Contacteer ons: 058 53 38 33

IWVA

> Nieuws

Wordt watertoren ‘Groenendijk’ een uitkijkpunt?

Op de hoek van de Kinderlaan en de Nieuwpoortsteenweg te Oostduinkerke staat sinds 1969 watertoren ‘Groenendijk’ te prijken. Tot nu toe was de watertoren niet toegankelijk voor het publiek en enkel van veraf te beleven. Nochtans kan de toren wel beschouwd worden als een architecturaal icoon en is de constructie al decennia een bekend herkenningspunt in het landschap. IWVA en de gemeente Koksijde wensen meer te doen met de watertoren en zetten een project op poten om van de watertoren een publiek toegankelijke uitkijktoren te maken.

IWVA diende een projectvoorstel in in het kader van Horizon 2025, een samenwerking tussen de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer die het creëren van nieuwe uitkijkpunten promoot door middel van het bouwen van nieuwe constructies of het toegankelijk maken van bestaande gebouwen. De watertoren zou omgedoopt worden in ‘Belevingstoren Groenendijk’.

De watertoren wordt publiek toegankelijk gemaakt met behulp van een buitentrap met uitkijkplatformen. Deze buitentrap is een lichte structuur die als een waterstraal rondom de watertoren draait en op die manier de bestaande vorm versterkt. De platformen fungeren als rustpunten in de tocht naar boven of naar beneden en bieden een unieke kijk op de omgeving.

De blauwe kleur van de buitentrap refereert naar het water dat in de toren is opgeslagen, maar ook naar de binnenkant van de watertoren, waar de blauwe waterleidingen onmiddellijk in het oog springen. De lichte structuur die de buitentrap ondersteunt verwijst opnieuw naar de waterleidingen aan de binnenzijde. De balustrades van de uitkijkplatformen worden bewust transparant gehouden om het uitzicht op de omgeving te maximaliseren. Op deze manier vermengen de platformen zich tevens mooi met de omgeving.

Ontwerp: Cnockaert Architecture & Urbanism

 

De uitkijkplatformen vervullen ook een educatieve functie. Aan de binnenzijde van de borstwering wordt de werking van de watertoren in meerdere talen uitgelegd. Daarnaast zal de binnenkant van de watertoren ook zichtbaar zijn vanaf de uitkijkplatformen door de bestaande raamopeningen. Een lift aan de achterzijde van de watertoren geeft de bezoeker op bepaalde dagen toegang tot de bovenste verdieping.

Ontwerp: Cnockaert Architecture & Urbanism

 

Er wordt ook voorzien in een ontmoetingsruimte/rustpunt met picknickzone aan de ingang van het domein.

Ontwerp: Cnockaert Architecture & Urbanism

 

Als alles goed gaat kunt u dus binnenkort genieten van een spectaculair uitzicht op de duinen met daarachter de zee en aan de andere kant de biljartvlakke polders! Kortom, het typische West-Vlaamse landschap in al zijn glorie. Indien het project goedgekeurd wordt, dan wordt de opening van Belevingstoren Groenendijk - voorlopig en onder voorbehoud – voorzien voor de zomer van 2023

25.01.2021
Terug naar het nieuwsoverzicht