Contacteer ons: 058 53 38 33

Aquaduin / IWVA ov

> Nieuws

De IWVA kiest vandaag voor de technologie van morgen

De IWVA ondertekende een concessieovereenkomst voor de ontwikkeling en uitbating van een systeem van SLIMME WATERMETERS.

De overeenkomst werd opgemaakt tussen Water-link, de IWVA en AGSO Knokke-Heist, als concessiegevers, en Fabricom en Hydroko, als concessiehouders. 
In deze overeenkomst wordt een dienstverlener (als single service provider ofte SSP) aangeduid die in opdracht van de concessiegevers een slimme watermeter ontwikkelt en vervolgens deze in een systeem voor slimme bemetering uitrolt. De slimme meter seint, via een draadloze communicatie, bepaalde gegevens door naar de concessiegevers en, bijkomend voor de slimme meters met kraan, laat het de concessiegevers toe om de slimme meter van op afstand bevelen te geven en te bedienen.

Voor de IWVA gaat het om een vervanging van 28.800 tellers over een periode van 16 jaar.

De overeenkomst bestaat uit een pilootfase waarbij de mogelijkheid bestaat om uit te stappen na 1 jaar. De overeenkomst is voor 10 jaar en is 2 maal met 6 jaar verlengbaar.
Voor de pilootfase worden 100 meters diameter 20 mm en 10 meters diameter 40 mm aangeschaft.
Na de pilootfase wordt een evaluatie met bijhorend financieel plan opgemaakt zodoende te kunnen beslissen tot een volledige uitrol of de beëindiging van het contract.

De opdracht werd gegund aan de THV Porteau Fino (Fabricom NV en Hydroko NV).

Een innovatieve technologie voor een duurzamer water verbruik

De invoering van de slimme watermeter vormt de hoeksteen voor een duurzamer en bewuster omgaan met drinkwater.

Verschillende voordelen van de slimme meter :

  • Meer comfort, de klant hoeft de meterstand niet meer door te geven en moet niet meer aanwezig zijn bij de (her)opening van de watertoevoer.
  • Duurzamer en kostenbesparend door een snellere lekdetectie.
  • Real time facturatie: geen verrassingen meer bij de jaarlijkse afrekening van de waterfactuur.
  • Vermijden van bijkomende schade: door de mogelijkheid om de watertoevoer van op afstand af te sluiten bijvoorbeeld bij een breuk in de watertoevoer of bij lekken in onbewoonde panden.
  • Rationeel watergebruik en budgetcontrole worden een stuk eenvoudiger door een nauwkeurige opvolging van het watergebruik.
  • Vorstschade kan vermeden worden door een melding bij risico op bevriezing van de watermeter.
  • Minder fraude: de slimme meter beperkt de mogelijkheid om te frauderen.
  • Alternatief voor afsluitingen van de watertoevoer: klanten met betaalproblemen kunnen korter opgevolgd en ondersteund worden, minimumlevering behoort nu tot de mogelijkheden.
  • Meer veiligheid: vermits de meterstand van op afstand wordt gelezen kunnen oplichters zich niet meer uitgeven voor medewerkers van de IWVA om zo toegang tot de woning te krijgen.
09.09.2016
Terug naar het nieuwsoverzicht