Contacteer ons: 058 53 38 33

Aquaduin / IWVA ov

> Nieuws

Sproeiverbod West-Vlaanderen blijft van kracht, elders wordt deze opgeheven vanaf 1 juli

Het verbod op het verspillen van drinkwater wordt vanaf zaterdag opgeheven behalve in West-Vlaanderen. Dat meldt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). Ze roept wel op om spaarzaam te blijven omgaan met drinkwater.

Door de aanhoudende droogte was het sinds 22 juni verboden om drinkwater te gebruiken voor "niet-noodzakelijke" doeleinden, bijvoorbeeld om auto's te wassen, gazons te besproeien of zwembaden te vullen. Ondertussen is het echter afgekoeld en is er op vele plaatsen al neerslag gevallen. De komende dagen wordt nog regen verwacht.

Dat de toestand wat verbeterd is, blijkt ook uit de waarschuwingen van het Agentschap Natuur en Bos. Vorige week golden in natuurgebieden nog brandfases rood (in Antwerpen) en oranje (Limburg en Vlaams-Brabant), maar intussen zijn ze overal verlaagd naar code geel. "We roepen mensen nog altijd op om voorzichtig te zijn, maar er is geen acuur gevaar meer", zegt woordvoerster Marie-Laure Vanwanseele.

De verbetering is echter tijdelijk, waarschuwt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in een nieuw droogterapport. "Naar verwachting zal de neerslag voor de komende tien dagen tijdelijk de droge situatie kunnen milderen, maar op de lange termijn blijft het overal in Vlaanderen extreem droog", luidt het daarin. "Het potentiële risico op een zich voortzettende droogte op de langere termijn blijft dus bestaan voor heel Vlaanderen."

Dat zegt ook minister Schauvliege. Zij waarschuwt dat de waterpeilen nog altijd erg laag staan. Daarom is tijdens de hele zomer waakzaamheid geboden over de drinkwaterproductie, klinkt het. De minister roept op om zuinig te blijven omspringen met drinkwater en zoveel mogelijk regenwater of andere alternatieven te gebruiken voor alle niet-noodzakelijke waterverbruik.

30.06.2017
Terug naar het nieuwsoverzicht