Contacteer ons: 058 53 38 33

IWVA

> Nieuws

Droogte in Vlaanderen

Sommigen maken nu al de vergelijking met 1976 toen Vlaanderen werd getroffen door een grote droogte. Er is inderdaad sedert begin mei nog maar weinig neerslag gevallen maar anders dan in 1976 viel er tot eind april wel voldoende neerslag, namelijk nu 298 mm tegenover 128 mm in 1976. Juli is tot op heden wel veel droger dan in 1976 want er viel nu omzeggens geen spetter regen aan de Westkust. Opmerkelijk is dat dit reeds het tweede jaar op een rij is dat we met droogte worden geconfronteerd.

Naar aanleiding van de droogteproblematiek in juni vorig jaar werd met de Vlaamse Milieumaatschappij  een ‘Indicator Bevoorrading Leidingwater’ opgesteld. Voor onze maatschappij werd gekozen om het dagelijks verbruik te vergelijken met de dagelijkse beschikbaarheid aan drinkwater via eigen winning en aankoop. Het dagverbruik in juli bedraagt ca 2.000 m³/d meer dan het gemiddelde van de voorbije 5 jaar. Voorlopig kunnen we dit aan en vallen we onder code groen, zijnde ‘normale werking’ en ook het verwachte grotere verbruik vanaf 21 juli lijkt momenteel niet direct een probleem. Maar de IWVA is alert en de evolutie van het verbruik wordt continu opgevolgd. Dat we de situatie nu aankunnen, in tegenstelling tot wat in 1976 het geval was,  is te danken aan de combinatie van hergebruik (WPC Torreele) en infiltratie waardoor we het duinwater in de waterwinning St-André continu voeden (https://www.iwva.be/drinkwater/waterwinning/hergebruik). Daardoor kunnen we hogere grondwaterstanden behouden en komt de grondwaterproductie minder onder druk. Toch vragen ook wij dat gezien de exceptionele droogte de mensen verstandig omgaan met water.

Weliswaar kunnen de hogere overheden strengere maatregelen nemen voor een groter gebied zoals op 19 juli al is gebeurd in onze provincie (https://www.west-vlaanderen.be/waterschaarste). De huidige stand van de indicator kan geraadpleegd worden op https://www.vmm.be/data/leidingwater-beschikbaarheid.

Lees hier het politiebesluit.

20.07.2018
Terug naar het nieuwsoverzicht