Contacteer ons: 058 53 38 33

IWVA

> Nieuws

Herinrichtingswerken De Doornpanne, een stand van zaken

Het is intussen van 1 juli geleden dat de werken rondom het Bezoekerscentrum De Doornpanne van start zijn gegaan. Intussen zijn we bijna een half jaar verder en is de transformatie goed zichtbaar. Een stand van zaken:

Het ontwerpbureau Bosch-Slabbers (Middelburg, NL) wilde dat het ontwerp een brug vormde tussen het bezoekerscentrum en het natuurgebied De Doornpanne. De grootste ingreep hierbij was het creëren van een duin met bovenop een panoramapunt die uitzicht geeft over het natuurgebied De Doornpanne. Het duin is aan twee zijden toegankelijk waarvan één zijde over een zachte helling beschikt waardoor personen met een rolwagen eveneens kunnen genieten van het uitzicht.

Voor de kleinsten onder ons is er een speelruimte voorzien waar ze naar hartelust zullen kunnen kliederen met water bij het waterspeeltoestel. Omdat duurzaamheid voor de IWVA een belangrijke waarde is, werd gekozen om gerecycleerd afvalwater te gebruiken als bron voor het waterspeeltoestel. Dit infiltratiewater, afkomstig van het Waterproductiecentrum "Torreele" (lees hier voor meer uitleg), wordt sowieso afgeleid naar vijvers waar het kan bezinken in het duinzand, net zoals in de zandbak dus.

In de luwte van het duin werd een theater aangelegd met zitbankjes en en lestafel. Dit alles wordt afgeschermd voor de regen door een zeildoek van maar liefst 121m². Hier kunnen wandelaars of verenigingen een activiteit houden of hun picknick nuttigen. Heel wat scholen zakken trouwens jaarlijks af naar De Doornpanne voor een gidsbeurt in het natuurgebied en waren ook vragende partij voor een beschutte plaats om te picknicken.

Aan de achterzijde van het bezoekerscentrum, dit is de zuidkant, werd een mooi vormgegeven insectenhotel aangebracht die ook ruimte biedt aan mezen om er hun nest te maken. Het nestmateriaal voor het insectenhotel moet nog worden aangevuld en staat ingepland voor het voorjaar 2020.

Door de creatie van al dit nieuws, moest de parking verhuizen naar de overzijde. Door het aanbrengen van een gekleurde slemlaag op de openbare weg, zal dit een verkeersremmend effect geven waardoor bezoekers zich veiliger op de openbare weg kunnen begeven.

Voor een groot deel van de bovenstaande werken wordt een subsidie voorzien van de Provincie West-Vlaanderen. Daarnaast zal de gemeente Koksijde instaan voor de slemlaag die de weg een stuk veiliger moet maken voor de recreanten.

Naast het gedeelte rondom het bezoekerscentrum wordt ook de kant van de I.W.V.A. kantoren mee vernieuwd zodat het één mooi geheel vormt. Zo werd de parking aan de kantoren reeds aangepakt en moet nog een deel grondwerken gebeuren. Het einde der werken is voorzien in het voorjaar 2020. Kom zeker langs om te genieten van al dit moois.

         

Een paar sfeerbeelden voor wie nog niet de kans heeft gebied om ter plaatse te gaan:

 

23.12.2019
Terug naar het nieuwsoverzicht