Contacteer ons: 058 53 38 33

IWVA

> Nieuws

Begrazing in de Krakeelduinen

Op 2 juni 2020 werden nieuwe schapen ingeschaard in de Krakeelduinen.

Er verblijven nu vijftien schapen in de noordwestelijke begrazing (naast ingang Calmeynlaan) als stootbegrazing. Wanneer daar onvoldoende voedsel is zullen ze de acht andere schapen vervoegen in de grotere zuidelijke begrazing.

Eind juni zal in het vroeger gekapt bos het duinriet gemaaid worden, waarna een flexinet zal geplaatst worden. Alle schapen zullen een tijd in dit tijdelijk raster grazen om er op termijn de biodiversiteit in het gebied te verhogen.

De schapen zijn Swifters, een relatief nieuw productief schapenras dat ontstond uit een kruising van een ooi van het oeroud Vlaamse ras met een Texelram, eind jaren 1960.  Hierdoor werden de eigenschappen voor een productief schaap in één ras verenigd.

De dieren hebben een smalle, lange kop met een korte en fijne onbewolde staart. Ze hebben gewoonlijk witte wol met een goed gesloten bovenvacht en weinig buikwol, gevlekte en zwarte dieren komen ook voor.
Swifters hebben een rustig en zacht karakter, zijn gehard en vertonen sterk beenwerk waardoor ze geschikt zijn om duinen te begrazen.

De begrazing kan bezocht worden via geleide wandelingen, honden zijn niet toegelaten.

Data geleide wandelingen:

Ma 20/07 om 14u

Op sleeptouw naar de grazers en de waterwinning.

Ma 17/08 om 14u

Op sleeptouw naar de grazers en de waterwinning.

Zo 11/10  om 14u

Tussen zand, schaap en bos.

Start: Provinciaal bezoekerscentrum Duinpanne - Olmendreef , 8660 De Panne

02.06.2020
Terug naar het nieuwsoverzicht